Πάσχα στη Πάτμο

Εορτασμός του Πάσχα στη Πάτμο

Το Πάσχα στη Πάτμο γιορτάζεται σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης και θρησκευτικότητας. Άνθρωποι από όλο το χριστιανικό κόσμο μαζεύονται στο νησί για να γίνουν μάρτυρες αυτής της ξεχωριστής εορτής.

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Πάσχα, από ένα νησί με μεγάλη και ιδιαίτερη θρησκευτική παράδοση. Αυτό δεν είναι άλλο από την Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης, το μέρος όπου το 94 ή 95 μ.Χ., ο ευαγγελιστής Ιωάννης συνομίλησε με το Θεό κι εκείνος του αποκάλυψε το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης!

Το Πάσχα στη Πάτμο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Από την Κυριακή των Βαΐων, ο στολισμός των εκκλησιών, το γιορτινό τραπέζι και οι θρησκευτικές παραδόσεις, εντάσσουν τον επισκέπτη στο πασχαλινό κλίμα.

Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μοναδική στην Πάτμο, ιδιαίτερα για όσους παρακολουθήσουν τις ακολουθίες στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένο στη σπηλιά που αποτέλεσε το ασκητήριο του Ευαγγελιστή.

Η τελετή του Νιπτήρα

Το έθιμο όμως που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο ξεχωριστό, είναι η τελετή του Νιπτήρα, το πρωί της Μ. Πέμπτης στην πλατεία του Δημαρχείου, το οποίο αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο Ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο.

Πάσχα στη Πάτμο

Έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης και το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού περνούν μέσα από τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Η Ανάσταση στη Πάτμο

Η Ανάσταση γιορτάζεται βέβαια με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται αγιασμός, το προσκύνημα και η λιτάνευση των ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων της Μονής Θεολόγου από τον ηγούμενο στην πλατεία Λεβιάς και στη συνέχεια οι ιερείς κάνουν αγιασμό, ο καθένας στα σπίτια της ενορίας του.

Όλα αυτά ως μία σύντομη περιγραφή της διαφορετικότητας της εορτής του Πάσχα στην Πάτμο. Πάντως μόνο από μία περιγραφή, δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει και να μυηθεί στην μαγεία και την κατάνυξη που προσφέρει το Πάσχα στη Πάτμο.