Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη Θεολόγου

Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη

Η ιστορία του Μοναστηριού

Ο δημιουργός και κτήτορας του Μοναστηριού, ο μοναχός Χριστόδουλος ο Λατρηνός, ζητάει το 1088 τη παραχώρηση της Πάτμου από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό. Καταφθάνει αργότερα εκείνη τη χρονιά με το χρυσόβουλο δωρητήριο του νησιού και αντικρίζει το έρημο και ρημαγμένο από τις επιδρομές των αράβων νησί.

patmos night

Αμέσως αρχίζει να οικοδομεί το Μοναστήρι στη κορυφή του ψηλότερου λόφου, εκεί που δέσποζε αρχαίος λατρευτικός ναός της Αρτέμιδος.

Ζήτησε από τους εργάτες να διαμένουν όσο πιο μακριά γίνεται από το Μοναστήρι, και έτσι αυτοί εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους στη περιοχή που ονομάζεται σήμερα Κάμπος. Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο μοναχός τα βράδια διέλυε ό,τι έφτιαχναν οι εργάτες την ημέρα και τα ξανά έφτιαχνε όπως ήθελε εκείνος. Πολύ γρήγορα, η Ιερά Μονή Πάτμου αποκτά επιφανή θέση στο παλιό και το σύγχρονο Χριστιανικό κόσμο. Ο Χριστόδουλος, που μετέπειτα ονομάστηκε Όσιος, απεβίωσε στην Εύβοια το 1093 και το λείψανό του μεταφέρθηκε στη Πάτμο όπου φυλάσσεται ακόμη.

Το Σκευοφυλάκιο της Μονής

Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο και τα χειρόγραφα βιβλία του αποτέλεσαν το πρώτο πυρήνα της σημερινής πλούσιας βιβλιοθήκης της Μονής. Η βιβλιόθηκη είναι μια τράπεζα γνώσεων που σήμερα περιλαμβάνει 890 χειρόγραφους κώδικες εκ των οποίων οι 325 είναι περγαμηνοί. Τα έγγραφα που περιέχει το αρχείο υπερβαίνουν τα 13.000 και είναι η επίσημη πληροφόρηση για την ιστορία και τη πορεία της Μεγάλης Μονής και της Πάτμου.

Φωτογραφίες της Μονής