Μονή του Ευαγγελισμού

evagelismos

Μονή του Ευαγγελισμού

Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Χώρας με θέα στον κόλπο των «Κήπων του Οσίου». Το μοναστήρι ξεκίνησε ως μικρό εκκλησάκι με ερημίτη μέχρι το 1613, όταν ο Νικηφόρος, ηγούμενος από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ανακαίνισε το κτήριο και το αφιέρωσε στον Λουκά των Ευαγγελιστή.

Στη συνέχεια το ερημητήριο συμπληρώθηκε με νέα κτίρια το 1937 από τον μοναχό Αμφιλόχιο Μακρή, ιδρύοντας έτσι το μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Το μοναστήρι αποτελείται από την εκκλησία Ευαγγελίστρια, η οποία συνδέεται με το παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά και το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στον πύργο του μοναστηριού.

Οι εικόνες στην εκκλησία χρονολογούνται από τον 15ο, τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Η αδελφότητα φιλοξενεί πάνω από 40 μοναχές οι οποίες εκτός από την προσευχή και το  κοινωνικό έργο τους ασχολούνται με την κηπουρική, τη μελισσοκομία και το βυζαντινό κέντημα που ονομάζεται “σπίθα” (σπίθα). Η ίδια βελονιά χρησιμοποιήθηκε για να κάνει κεντήματα αριστοκρατικών βυζαντινών οικογενειών από την εποχή του Οσίου Χριστόδουλου.