Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με τίτλο «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής», τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη. Το “μουσικό ταξίδι”, ένας πολιτιστικός θεσμός, με θρησκευτική και βυζαντινή μουσική, είναι ένα ξεχωριστό φεστιβάλ, από τα λίγα στον ορθόδοξο κόσμο, που οργανώνεται στο μικρό γραφικό θεατράκι έξω από τη σπηλιά της Αποκάλυψης.

Sacred Music Festival of Patmos

Το Φεστιβάλ από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη.

Sacred Music Festival of Patmos

Κάθε χρόνο συρρέουν στις εκδηλώσεις τόσο οι κάτοικοι της Πάτμου όσο και οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι που συμβάλλουν στην περαιτέρω διάδοση της καλής φήμης του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ έχει προστεθεί στα σημαντικά κίνητρα για να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Ο Άλκης Μπαλτάς τονίζει πως «η επιτυχία φαίνεται καθαρά από την πολύ μεγάλη προσέλευση του κοινού στις συναυλίες και το θερμό του χειροκρότημα στο τέλος κάθε παράστασης. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή. Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται και αυτό ακριβώς κάνουμε.»

Sacred Music Festival of Patmos

Στον στόχο ενός περιεχομένου πραγματικά πνευματικού μέσα από μουσικά έργα υψηλής Τέχνης το Φεστιβάλ εξακολουθεί να επιμένει πάντα με την πεποίθηση ότι το πραγματικά Ωραίο δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το απολαύσεις. Αρκεί να το δεις. Αρκεί να το ακούσεις.